Etna Rosso DOC 75cl (Organic)

Etna Rosso DOC 75cl (Organic)

Nimi: Etna Rosso DOC 75cl (Organic)

Riik/regioon: Itaalia, Sitsiilia

Tootja: Tenuta delle Terre Nere

Aastakäik: 2015

Mari: 98% Nerello Mascalese, 2% Nerello Cappuccio

Alkoholisisaldus: 13,5%

Tootekood: 1771

Hinnaklass:

Tenuta delle Terre Nere veinivaldus asub Sitsiilias, Etna vulkaani põhjapoolsel küljel. Valdus koosneb umbes 21 hektarist, millest 15 hektarit on veiniaiad. Veiniaedade keskmine kõrgus merepinnast on 600 – 900 meetrit, need on kõrgeimal asuvad punase veinimarja aiad kogu "vanas maailmas”. Pinnas on põhiliselt vulkaaniline kivim, segu vulkaanilisest tuhast, liivast ja kividest, osades aedades esineb ekstreemset pinnast nagu must pimsskivi ja must vulkaanikivi. Marjade korjamine toimub tavaliselt oktoobri keskel ja lõpu poole, mis on piirkonna kõige hilisem korjeaeg peale Aglianicot, mida tavliselt korjatakse novembri alguses. Etna sarnaneb kliima poolest pisut Burgundiaga, ka veinidel on teatud sarnasus Burgundia Pinot Noir või Nebbiolo’ga Barolo’st, mida tihti omavahel võrreldakse. Etnat kutsutakse ka hellitavalt "Vahemeremaade Burgundiaks”. Terre Nere Etna Rosso valmistatakse valduse nooremate veiniaedade saagist, 98% Nerello Mascalese ja 2% Nerello Cappuccio veinimarjadest. Valdavalt Randazzo linnakese ümbruses asuvatest veiniaedadest Etna jalamilt, need asuvad umbes 700 meetri kõrguselt merepinnast. Veinivirre kääritatakse roostevaba terasest mahutites 10 – 15 päeva, 50% veinist laagerdub 6 kuud terastankides ja 50% veinist 6 kuud Prantsuse tammevaatides, osa on 20 hl suurused ja osa 225 liitri suurused barrique vaadid.

Veinil on ilus intensiivne rubiinpunane värvus. Aroom on väga värske ja omapärane, väga elegantne, tunda punaseid marju ja värskeid puuvilju, aromaatseid ürte, mineraalsust ja pinnase nüansse. Maitse on täidlane, meenutades pisut Burgudia punaveine, elegantne, värske ja kergelt joodav. Sobib väga erinevate toitudega, eriti grillitud lihatoitudega ja juustudega, väga hea linnulihaga ja isegi tugevamate kalatoitudega tomati baasil. Serveerida 16 – 18 kraadi juures.

Alates 2010. aastakäigust on Tenuta delle Terre Nere sertifitseeritud kui orgaaniline veinitootja.