Cote-Rotie AC, Nicolas Perrin 75cl

Cote-Rotie AC, Nicolas Perrin 75cl

Nimi: Cote-Rotie AC, Nicolas Perrin 75cl

Riik/regioon: Prantsusmaa, North-Rhone

Tootja: Maison Nicolas Perrin

Aastakäik: 2009

Mari: 98% Syrah, 2% Viognier

Alkoholisisaldus: 13% vol.

Tootekood: 530

Hinnaklass: €€

Maison Nicolas Perrin sai alguse pärast Perrini perekonna (lõuna Rhone spetsialistid) ja põhja Rhone eksperdi Nicolas Jaboulet kohtumist. See väike negociant firma ei oma veiniaedu, vaid nad tuvastavad eri põhja Rhone piirkondade parimad kasvualad ning ostavad kokku noore veini piirkonna parimatelt kasvatajatelt. Samas kontrollivad nad veinivalmistamist väga hoolikalt. Seejärel laagerdatakse veinid Perrini veinikeldris. MarcPerrin teeb lõpliku veinisegu ning Nicolas tegeleb müügiga. Ettevõtmine sai alguse alles 2009. aastal ning veini toodetakse väga väikestes kogustes, kuni 35 000 pudelit aastas. Kuna püsikulud on väikesed ei pea nad suurtes kogustes veini tootma, vaid saavad keskenduda ainult kvaliteedile.

Cote-Rotie on üks vanimaid veinipiirkondi kogu Prantsusmaal ning esimesed veinipuud istutati siia juba sajandeid tagasi. Cote-Rotie veine on saadetud kuningatele ja valitsejatele Inglismaal, Prantsusmaa, Venemaal läbi aastasadade. Peale I Maailmasõda pidid paljud mehed suunduma sõtta ja veiniaiad jäid tähelepanuta ning alles 1960ndatest hakati vanu traditsioone taastama. Cote-Rotie veiniaaid on ühed järsemad Prantsusmaal. Pinnases on siin peamiselt graniit, kuid esineb ka liiva. Selle veini jaoks kasutatavad viinamarjad pärinevad Cote-Rotie lõunaosast Cote Blonde ja Coteau de Tupin küladest, kust tavaliselt tuleb pigem elegantne kui jõuline vein.

Vein on valmistatud 98% Syrah ja 2% Viognier viinamarjadest. Enne käärimist toimub külmleotus, et tõsta esile puuviljasust. Käärimine kestab 20 päeva ning vein laagerdub 1 aasta vanustest tammevaatides 15 kuud. Aroomis on tunda tumedaid puuvilju ja vürtse. Maitse on siidine ja elegantne. Äärmiselt pikk järelmaitse. Soovitav on veini 1 tund dekanteerida ning tarbida oma nooruses. Toitudest sobib aeglaselt küpsetatud lambaga. Vananemispotentsiaal 15 - 20 aastat.

Robert Parker - 92p