Clos Apalta, Valle de Colchagua, Casa Lapostolle 75cl

Clos Apalta, Valle de Colchagua, Casa Lapostolle 75cl

Nimi: Clos Apalta, Valle de Colchagua, Casa Lapostolle 75cl

Riik/regioon: Tšiili, Colchagua Valley

Tootja: Casa Lapostolle

Aastakäik: 2017

Mari: 48% Carmenere, 26% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 1% Petit Verdot

Alkoholisisaldus: 15% vol.

Tootekood: 1100

Hind: 129.00

Hinnaklass: €€€

Clos Apatla kuulub Prantsuse perekonnale Marnier Lapostelle, kus muuhulgas omab ka likööritootjat Grand Marnier. Lapostelle loodi 1994. aastal ning mõisa esivein Clos Apalta esimene aastakäik oli 1997. Lühikese ajaga on Clos Apalta saavutanud uskumatu edu. Clos Apalta on olnud korduvalt Wine Spectatori Top 100s, sealhulgas kolm korda Top 3s hulgas ning ainukese Lõuna-Ameerika veinina ka ühe korra esikohal. 2017. aastakäiguga tähistatakse veini loomise 20ndat aastapäeva.

Clos Apalta asub Colchagua orus, 200km Santiagost lõunas. Veiniaedu ning veini valmistatakse orgaanilisi ja biodünaamilisi printsiipe järgides. Carmenere ja Cabernet Sauvignoni veinipuud on pookimata prephylloxera aegsed, istutatud 1920. 2017. aastakäigu vein on valmistatud 48% Carménére, 26% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot ja 1% Petit Verdot viinamarjadest. Matseratsioon kestab 4-5 nädalat, rakendatakse ka "punch down" meetodit, 82% veinist kääritatakse 75hl suurustes Prantsuse tammemahutites ja 18% veinist kääritatakse 100% uutes Prantsuse tammevaatides, käärimise temperatuur ei ületa 28 kraadi. Pärast alkoholkäärimist laagerdub vein kokku 27 kuud Prantsuse tammevaatides, 85% uutes ja 15% kord varem kasutatud, seal toimub malolaktiline käärimine.

Aroomis on tunda küpseid punaseid ja musti marju, ploome, punaseid kirsse, kuivatatud viigimarju, mustikaid ja õrnalt musta pipart. Tanniinid on siidised ja lihvitud, pikk ja rikkalik järelmaitse. Aastane toodang on 5000 kasti. Soovitav on vein kindlasti dekanteerida ning serveerida 16-18 kraadi juures. Toitudest sobib ideaalselt metsloomalihaga, lambaga ning erinevate steikidega, samuti rohke kakaosisaldusega šokolaadi magustoitudega.

James Suckling 100 p
Wine Advocate 95 p