Chateau Matras, Saint-Emilion Grand Cru AC 75cl

Chateau Matras, Saint-Emilion Grand Cru AC 75cl

Nimi: Chateau Matras, Saint-Emilion Grand Cru AC 75cl

Riik/regioon: Prantsusmaa, Bordeaux, Libourne

Tootja: Maison Schröder & Schyler

Aastakäik: 2008

Mari: 60% Cabernet Franc, 40% Merlot

Alkoholisisaldus: 13% vol.

Tootekood: 645

Hinnaklass: €€

Chateau Matras on pika ajalooga veinimõis, mis sai kuulsaks legendaarse Carles’i krahvi omanduses. Valdus asub Saint-Emilion edelaosas Dauguay mäe jalamil. 1976. aastast on veinimõisa omanik Véronique Gaboriaud, kellele kuulub ka lähedalasuv Hermitage de Matras veinimõis ja naaberpiirkonnas Lalande de Pomerolis asuv Chateau Bourseau veinimõis.

Chteau Matras’i valdusele on istatud 10 hektarit veiniaedu, kus kasvavad valdavalt võrdsetes osades Cabernet Franc ja Merlot viinamarjad. Viinamarjaaedades rakendatakse traditsioonilisi meetodeid, põldu küntakse traditsiooniliste masinatega, ei kasutata keemilist umbrohutõrjet, green harvest ja marjakorje toimub käsitsi, hoolitsetakse maksimaalselt ökosüsteemi heaolu eest.

Vein valmistatakse enamus aastatel 60% Cabernet Franc ja 40% Merlot viinamarjadest, eri marjasortidest ja eri aia osadest valmistatakse eraldi veinid, mis hiljem omavahel segatakse. Veinivirre käärib väikestes roostevaba terasest mahutites kontrollitud temperatuuril, pärast alkoholkäärimise lõppu suunatakse vein väikestesse barrique vaatidesse 12 kuuks, kõige lõpuks valmistatakse eri vaatidest lõplik assamblage. Mõisa laagerdumiskelder asub 12. sajandil ehitatud Mazerat’i kabelis.

Veinil on sügav rubiinpunane värvus koos aastate jooksul tekkinud õrna mahagoni varjundiga. Aroom on delikaatne ja hõrgutav, eristub õrn marjamoos ja küps vaarikas, maitse on pehmete tanniinidega, püsiv ja mahlane, õrn ja elegantne, tunda küpseid marju, maasikad, vaarikad, nahk, tubakas, tammevanilje. Väga kaua kestev järelmaitse, millel on suurepärane värskus ja hea happesus. Vein on ideaalses joomisküpsuses ja võib julgelt hoida veel 10+ aastat.

Sobib väga hästi veise sisefileega, küsetatud veise välisfilee või rinnatükiga (rare), küpsetatud ulukilihaga, metslinnulihaga, küpsete tugevamaitseliste juustudega. Serveerida 16 – 18 kraadi juures, soovitan on pudel avada tund enne joomist.