Chateau Leoube "Collector Rouge", Vin de France 75cl (BIO)

Chateau Leoube "Collector Rouge", Vin de France 75cl (BIO)

Nimi: Chateau Leoube "Collector Rouge", Vin de France 75cl (BIO)

Riik/regioon: Prantsusmaa, Provence

Tootja: Chateau Léoube

Aastakäik: 2013

Mari: 100% Cabernet Franc

Alkoholisisaldus: 13% vol

Tootekood: 743

Hind: 72.20

Hinnaklass: €€

Léoube Collector Rouge on Chateau Léoube’i kõige haruldasem ja limiteeritum vein. Veiniaiad asuvad küll Côtes de Provence AOC’s kuid kohalike regulatsioonide tõttu ei ole veini valmistamiseks kasutatud Cabernet Franc amelikult seal aktsepteeritud, seega kannab vein Vin de France klassifikatsiooni.

Vein valmistatakse 100% Cabernet Franc viinamarjasordist, see marjasort on rohkem levinud Bordeaux veinipiirkonnas ja Provence’is on see küllaltki haruldane. Veinipuude keskmine vanus on 20 aastat, aedade pinnas on segu savist, kiltkivist ja liivast, saagikus on väga madal, vaid 35 hektoliitrit hektari kohta. Kõik viinamarjad korjatakse käsitsi, veiniaias valitakse vaid kõige paremad ja kvaliteetsemad kobarad ja need sorteeritakse veelkord veinimajas. Veinivirde alkoholkäärimine kestab 12 päeva roostevabaterasest mahutites, protsessi ei sekkuta kordagi, veinimeister laseb loodusel teha oma töö, kogu protsess on orgaaniline ja naturaalne, pärast alkoholkäärimise lõppemist suunatakse vein tammevaatidesse, kus toimub täielikult ka malolaktiline käärimine ja seejärel toimub veini tammelaagerdus, mis kestab kokku 24 kuud, kasutatakse spetsiaalseid 600 liitri suuruseid Prantsuse tammest demi-muid vaate. Veini kogutoodang on 1800 pudelit aastas.

Veinil on sügav helklev rubiinpunane värvus, kerge purpuri varjundiga. Aroom on üllatavalt delikaatne, vein avab ennast tunduvalt rohkem maitses, kus tulevad esile küpsed mustsõstrad, magus mustikas, must ploom ja isuäratav tobacco. Dekanteerides muutub vein külluslikumaks, tuleb esile intesiivne puuviljasus ja Vahemere kanarbik, mis on väga iseloomulik Chateau Léoube veiniaedadele. Suurepärase struktuuri ja balansseeritusega „Vin de Garde”, mis võib kollektsinääride veinikeldrites küpseda järgmised 20-30 aastat, joomisküpseks saab vein umbes 5 aasta vanusena.

Toitudest sobib kindlasti kõige paremini küpsetatud lomalihaga või lambakarreega, samuti sobib ulukilihaga või punasest lihast valmistatud rikkaliku hautise või ahjuroaga. Sobib hästi erinevate küpsemate juustudega. Serveerida 16 – 18 kraadi juures ja soovitatav on veini dekanateerida vähemalt 1-2 tundi enne serveerimist.