Chateau L'Eden, Medoc AC 75cl

Chateau L'Eden, Medoc AC 75cl

Nimi: Chateau L'Eden, Medoc AC 75cl

Riik/regioon: Prantsusmaa, Bordeaux, Medoc

Tootja: Chateau L'Eden

Aastakäik: 2016

Mari: 70% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon

Alkoholisisaldus: 14% vol.

Tootekood: 630

Hind: 21.70

Hinnaklass:

Château l'Eden on väike veinimõis, mille ostsid 2016. aastal Amélie and Fabien Faget. Valdus asub Saint-Christoly-Médoc'is, väikeses külas Gironde jõe suudmes, umbes 15 km kaugusel Saint-Estephe’st. Faget pere oli kaua aega unistanud oma veinimõisast Bordeaux’s ja kuna Fabien Faget on aastaid töötanud veinimeistrina Saint-Estephe’i kuulsas veinimõisas Chateau Meyney, siis oli selle valduse leidmine pere kauaaegse unistuse realiseerumine. Fabien on hästi tuttav kohaliku Põhja-Medoc’i piirkonna tuulise ookeaniäärse kliimaga ja oskab suurepäraselt sellest kasu lõigata.

Chateau l’Eden’i aedades kasvab kokku 8 hektarit veinipuid, pinnases liivane savi ja jäme kruus, ideaalne terroir Merlot ja Cabernet Sauvignon’i kasvatamiseks. Valdus asub Medoc AOP piirkonnas, täpsemalt Saint-Estephe’ist loodes, siin muutub tüüpiline Haut-Medoc’i kivine pinnas rohkem savisemaks ja liivasemaks, mis sobib just Merlot baasil valmistatud veinide jaoks. Medoc’i kõige põhjapoolsemas nurgas asuvad metsad kaitsevad veiniaedu Atlandi ookeani tormide ja vihma eest. Piirkonna parimad veiniaiad asuvad Gironde jõe ääres ja Chateau l’Eden asub täpselt Gironde jõe suudmeala serval, mis on üks parimaid terroir'sid kogu piirkonnas. Chateau l’Eden’i aiad on istutatud 5000 taime hektaril ja 70% Merlot ja 30% Cabernet Sauvignon, veinipuude keskmine vanus on 40 aastat. Chateau l’Eden’i aastane kogutootang on 55.000 pudelit ja veinimõis omab säästliku viinamarjakasvatuse ja veinitootmise sertifikaati. Vein valmistatakse 70% Merlot ja 30% Cabernet Sauvignon viinamarjadest, veinivirde käärimise ajal rakendatatakse kord päevas veinimütsi allasurumist, mis on täiesti vastupidine praktika Bordeaux’s levinud ülepumpamise meetodile. Kolmandik veinist laagerdatakse Prantsuse ja Ameerika tammevaatides 12 kuud, vaatidest 30% on igal aastal uus tamm, ülejäänud 2/3 veinist küpseb roostevaba terasest mahutites, et säiliks veini puuviljasus ja vältida liigset tammevaadi mõju veinile.

Veinil on särav rubiinpunane värvus. Aroom on väga värske ja intensiivne, eristuvad mustad metsamarjad, küpsed tumedad puuviljad, tume ploom, kerge suitsusus, delikaatne tammevanilje. Maitse värske ja elavate tanniinidega, hea happesus, suurepäraselt integreeritud tanniinid, tunda musta ploomi, mõru kirssi, grafiit, väga värske ja särtsakas lõppmaitse. Serveerida 16 – 18 kraadi juures ja soovitav on veini 1-2 tundi enne joomist dekanteerida, et vein avaneks. Toitudest sobib hästi grillitud lihaga, kauaküpsenud lihast ahjuroogadega, küpsetatud lambalihaga, ulukilihaga. Veinil on hea vananemispotentsiaal 8 – 10 aastat.