Chateau de Beaucastel, Chateauneuf-du-Pape AC 75cl

Chateau de Beaucastel, Chateauneuf-du-Pape AC 75cl

Nimi: Chateau de Beaucastel, Chateauneuf-du-Pape AC 75cl

Riik/regioon: Prantsusmaa, South-Rhone

Tootja: Famille Perrin

Aastakäik: 2013/2014

Mari: 30% Mourvedre, 30% Grenache, 10% Syrah, 10% Counous, 5% Cinsault + Vaccarese, Muscardin, Terret Noir, Picpoul, Picardan, Bourboulenc, Roussanne, Clairette

Alkoholisisaldus: 14,5% vol.

Tootekood: 515

Hinnaklass: €€€

Chateau de Beaucastel’i veinimõis asub 5 kilomeetri kaugusel Orange linnakesest kagus, Chateauneuf-du-Pape veinipiirkonna põhjaosas. Valduse viinapuuaedades kasvavad 70 hektaril punased viinamarjasordid ja 7 hektaril valged marjasordid. Viinapuuaedade pinnase moodustavad ladestunud settekivimid ja suured ümarad kivid iidsel merepõhjal. Veinimõisas kasvab ja veini valmistamiseks kasutatakse kõiki Chateauneuf-du-Pape veinipiirkonna seadustega lubatud 13 viinamarjasorti. Unikaalse kompositsiooni moodustavad 30% Mourvedre, 30% Grenache, 10% Syrah, 10% Counoise, 5% Cinsault, ülejäänud 15% ulatuses kasutatakse valgeid ja punaseid viinamarjasorte nagu Vaccarese, Terret Noir, Muscardin, Clairette, Picpoul, Picardan, Bourboulenc ja Rousanne.

Viinapuuaedade keskmine vanus on 50 aastat ja saagikus ei ületa kunagi 30 hektoliitrit hektari kohta ning on sageli palju madalam. Viinapuuaedade harimisel rakendatakse orgaanilise põlluharimise põhimõtteid. Kõik viinamarjad koristatakse ja sorteeritakse käsitsi. Veini valmistamisel rakendatakse nn. kiir-kuumutamise meetodit, terved viinamarjad kuumutatakse hetkeks 80 kraadini ja seejärel jahutatakse maha 20 kraadini. Sellele järgneb traditsiooniline veinivalmistamine, enamus viinamarjasorte leotatakse ja kääritatakse eraldi, leotus ehk matseratsioon kestab 12 päeva ja leiab aset pealt avatud puidust mahutites Syrah ja Mourvedre puhul, ülejäänud marjasortidel raudbetoonist mahutites. Pärast malolaktilise käärimisprotsessi lõppu veinid segatakse omavahel (assamblage). Noor vein laagerdub seejärel 12 kuud suurtes 40 hektoliitri suurustes tammevaatides ning sette eemaldamiseks veinist kasutatakse munavalgeid, lisaks küpseb vein pudelis mõisa keldrites veel minimaalselt 12 kuud.

Vein on värvuselt väga tume punane, aroom on kompleksne, väljendades endas punaseid puuvilju ja marju, loomanahka, trühvlit ja muskust. Maitses tunda piprasust, lagritsat ja muid vürtse. Soovitav serveerimistemperatuur on 15 kraadi juures. Suurepärane kaaslane linnuliharoogadega, küpsetatud loomalihaga, punasest lihast hautistega, keskmiselt küpsete juustudega.

Wine Advocate 92-95 p | Antonio Galloni 92-94 p | Stephen Tanzer 92-94 p (2013)