Chateau d'Anglés "Grand Vin" Rouge, Languedoc La Clape AC, Eric Fabre

Chateau d'Anglés "Grand Vin" Rouge, Languedoc La Clape AC, Eric Fabre

Nimi: Chateau d'Anglés "Grand Vin" Rouge, Languedoc La Clape AC, Eric Fabre

Riik/regioon: Prantsusmaa, Languedoc

Tootja: Chateau d'Anglés

Aastakäik: 2009

Mari: 55% Mourvedre, 30% Syrah, 10% Grenache, 5% Carignan

Alkoholisisaldus: 14,5% vol.

Tootekood: 707

Hinnaklass:

Pärast seda kui Eric Fabre selle veinimõisa 2002. aastal omandas on nende veinid saanud maailmakuulsaks. Eric on töötanud ka 8 aastat Château Lafite Rothschildi tehnilise direktorina. Château d'Anglès asub kuulsal La Clape platool, mis on omandamas esimesena Languedoc'is grand cru staatust. Veinimaja praegune kogutoodang on ainult 200 000 pudelit. See suurepärane vein on valmistatud 55% Mourvedre, 30% Syrah, 10% Grenache ja 5% Carignan'i viinamarjadest. Veiniaedade saagikus on madal, 30 hektoliitrit hektari kohta. Veiniaiad asuvad La Clape piirkonnas, kus pinnas on äärmiselt lubjakivine. Piirkonna kliima on väga päikeseline (310 päeva aastas), samas ööd on jahedad tänu mere lähedusele ja aedade kõrgusele merepinnast, viinamarjade jaoks ideaalsed tingimused.

Viinamarjad koristatakse käsitsi kahe kuu jooksul, millele järgneb viinamarjade täielik eemaldamine vartest. Leotusprotsess on väga pikk, kestes 50 päeva. Syrah ja Mourvedre veinivirre segatakse omavahel ning hoitakse 10 kuud 3-4 aasta vanustes tammevaatides. Grenache hoitakse terasmahutites, et säilitada marjasordile omast värskust. Veini ei selgindata ega filtreerita. Värvuselt on vein tumepunane, isegi mustjas. Aroom on kompleksne, tunda on küpseid punaseid ja musti puuvilju, vürtse, lagritsat, tubakat ning La Clape piirkonnale omast mündi nüannssi. Maitselt on vein täidlane, laialivalguv, kontsentreeritud ja siidiste tanniinidega. Lõppmaitse on väga pikk, aga samas värske.

Noorena on vein värske ja puuvijlaline, muutudes kompleksemaks 5-10 aasta jooksul. Vananemispotensiaal on 15-20 aastat. Toitudest sobib metslooma lihaga, punase lihaga ja T-bone steikiga. Parim serveerimistemperatuur on 18 kraadi ning soovitav on vein avada mõni tund enne serveerimist.

Ajakiri Decanter on valinud Château d'Anglèsi veinid: „50 best value French wines" ning kuulus veinikriitik Jancis Robinson on öelnud: „one of my favourite producers of Languedoc". 

Gilbert & Gaillard 91 p (2011)