Camarcanda, Bolgheri DOC, Ca'Marcanda 75cl

Camarcanda, Bolgheri DOC, Ca'Marcanda 75cl

Nimi: Camarcanda, Bolgheri DOC, Ca'Marcanda 75cl

Riik/regioon: Itaalia, Toscana

Tootja: Gaja - Ca'Marcanda

Aastakäik: 2013

Mari: 50% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc

Alkoholisisaldus: 14% vol.

Tootekood: 1388

Hinnaklass: €€€

Toscana rannikul, Livorno'st lõunasse, paikneb Maremma, piirkond, mis on viimase veerandsajandi jooksul tõestanud end kui üks prestiižikamaid veinipiirkondi Itaalias. Piirkonnale on omane suurepärane kliima rahvusvaheliste viinamarjasortide kasvatamiseks, kuumi suvepäevi värskendab jahe meretuul ja öised madalad temperatuurid pakuvad ideaalseid tingimusi viinamarjade täiuslikuks küpsemiseks. Just siia rajas Angelo Gaja oma uue veiniprojekti - Ca'Marcanda veinimõisa, eesmärgiga vahendada Piedmonti kultuuri ja oma veinivalmistamise kogemusi Maremmasse. 1996. aastal alustati umbes 60 hektari viinapuude istutamist Bolgheri veinipiirkonda Castagneto Carducci'sse, peamiselt istutati Cabernet Sauvignon ja Merlot, vähemal määral ka Cabernet Franc ja Syrah viinamarjasorte. Valduse pinnasetüüpi iseloomustab unikaalne setteline kiht, eristuvad kaks täiesti erinevat koostist: "terre brune" (põhiliselt liivasavimuld ja savi, mõningase lubjakiviga) ja "terre bianche" (põhiliselt savi ja liiva segu, kõrge lubjakivi sisaldusega, kohati kruusa ja väikseid kivikesi). Veinimõisa nimi pärineb Piemonte dialektist ja tähendab tõlkes „lõputute läbirääkimiste maja" viidates sadadele tundidele kui

Angelo Gaja püüdis veenda eelmisi omanikke valdust temale müüma (enne seda kasvatatati valdusel oliive ja viinamarjapuid oli vaid mõni hektar). Ca'Marcanda veinid on valmistatud küll rahvusvahelistest viinamarjasortidest, kuid samas peegeldavad nad endis selgelt Bolgheri terroir parimaid omadusi: täiuslikult küpsenud puuvilju koos tasakaalustatud happesusega. Veinide valmistamise üle vaatab Guido Rivella, kes on Barbaresco's Gaja veine valmistanud juba 1970. aastast. Valdust kroonib kuulsa arhitekti Giovanni Bo disainitud modernne kõige kaasaegsema sisseseadega veinikoda, mille ehitus lõpetati 2002. aastal. Tegemist on suurepärase funktsionaalse ehitisega, mis ideaalselt sobib kohaliku looduse ja keskkonnaga ning ümbritsevate ligi sajandivanuste oliivipuudega. Camarcanda on Angelo Gaja uue veinimõisa signatuurvein, mis kannab ka sama nime. Veini valmistamiseks kasutatud viinapuud kasvavad Bolgeri veinipiirkonnas järskudel terassidel 70 - 200 meetri kõrgusel merepinnast. Ca'Marcanda veinimõisa kõige kivisemate terasside pinnast nimetatakse ka „terre bianche" ehk „valge pinnas", koosnedes valdavalt lubjakivirikkast savist, mudast ja liivast. Pinnas on siin ideaalne väga pika elueaga veinide valmistamiseks. Valmistatakse vein 50% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon ja 10% Cabernet Franc viinamarjadest. Iga marjasort kääritatakse eraldi ja lõplik segu valmistatakse pärast malolaktilise käärimise lõppemist. Vein laagerdub 100% uute tammevaatides 18 kuud ja seejärel küpseb veel vähemalt 12 kuud pudelites.

Iseloomult väga kompleksne, tiheda ja püsiva tanniinidestruktuuriga, aroom on rikkalik ja puuviljane, mitmedimensiooniline. Maitse on täidlane, küllaltki tiheda tekstuuriga. Lõppmaitse on kauakestev ja kontsentreeritud, tihedad küpsed tanniinid.

Gambero Rosso - 2 Glasses