Brunello di Montalcino DOCG, Podere Giodo di Ferrini Carlo 75cl

Brunello di Montalcino DOCG, Podere Giodo di Ferrini Carlo 75cl

Nimi: Brunello di Montalcino DOCG, Podere Giodo di Ferrini Carlo 75cl

Riik/regioon: Itaalia, Toscana

Tootja: Podere Giodo di Ferrini Carlo

Aastakäik: 2011

Mari: 100% Sangiovese

Alkoholisisaldus: 14,5% vol.

Tootekood: 1369

Hinnaklass: €€€

Carlo Ferrini on kindlasti Toskaana ja kogu Itaalia üks parimaid veinimeistreid, kuid keegi pole kuulnud tema üliväikesest Podere Giodo nimelisest veinimajast, mis on Montalcino üks paremini hoitud saladusi. Carlo on seda ettevõtmist ka meelega vaka all hoidnud, sest ta ei soovi 'konkureerida' oma tähtsate Toskaana klientidega.

Veiniajakiri Wine Enthusiast on ta kahel korral valinud "Winemaker of the Year" tiili vääriliseks. Sama tunnustuse on ta saanud ka Itaalia parimate veiniteatmike käest - Gambero Rosso ja AIS (Associazione Italiana Sommelier).

2002. aastal leidis Carlo imeilusa 10 hektari suuruse tammemetsaga kaetud maatüki 200 inimesega San't Angelo in Colle külas Montalcinos. Ta nägi selle aia asukohas ja pinnases väga suurt potentsiaali ning istutas 2.8 hektarile 15 eri klooni Sangiovese veinipuid. Veinimaja nimeks sai Giodo, mis on tuletatud Carlo vanemate nimedest GIOvanna ja DOnatello ning esimene aastakäik oli 2009.

Giodo on tõeline butiik veinimaja, Carlol on ainult üks täistööajaga (veiniaia)töötaja. Augustis tehakse green harvest, mille käigus lõigatakse maha 40% kobaratest. Septembris teeb Carlo esmase sorteerimise veiniaias - need marjad lähevad Brunellosse. Nädal hiljem toimub veiniaias teine valik ja nendest marjadest tehakse Rosso di Montalcino.

Kogu töö veiniaias ja keldris on orgaaniline. Veinivalmistamine on väga rahulik - lühike leotusaeg, kääritamine algab ise naturaalse pärmi abil ning ülepumpamist (pump-over) ei rakendata. "I dont like extraction, I like elegance, elegance, elegance". Seda kõike on näha ja tunda tema veinides, mis esialgu võivad isegi natuke meenutada burgundlasi. Brunello on laagerdunud 24 kuud kasutatud 500 liitristes tammevaatides. Detailsem veinimaja ülevaade.

Kahte veini valmistatakse aastas kokku umbes 6000 pudelit, millest kolmandik moodustab Brunello. Mõned kastid müüb Carlo Firenze legendaarsesse restorani Enoteca Pinchiorri ning mõned õnnelikud riigid saavad paar kasti importida. Saadavus on väga limiteeritud!

Gambero Rooso - 3/3 bicchieri 
James Suckling 96p