Brunello di Montalcino DOCG, Podere Giodo, Carlo Ferrini 75cl

Brunello di Montalcino DOCG, Podere Giodo, Carlo Ferrini 75cl

Nimi: Brunello di Montalcino DOCG, Podere Giodo, Carlo Ferrini 75cl

Riik/regioon: Itaalia, Toscana

Tootja: Giodo - Carlo Ferrini

Aastakäik: 2016

Mari: 100% Sangiovese

Alkoholisisaldus: 14,5% vol.

Tootekood: 1369

Hind: 150.00

Hinnaklass: €€€

Carlo Ferrini on kindlasti Toskaana ja kogu Itaalia üks parimaid veinimeistreid, kuid keegi pole kuulnud tema üliväikesest Podere Giodo nimelisest veinimajast, mis on Montalcino üks paremini hoitud saladusi. Carlo on seda ettevõtmist ka meelega vaka all hoidnud, sest ta ei soovi 'konkureerida' oma tähtsate Toskaana klientidega.

Veiniajakiri Wine Enthusiast on ta kahel korral valinud "Winemaker of the Year" tiili vääriliseks. Sama tunnustuse on ta saanud ka Itaalia parimate veiniteatmike käest - Gambero Rosso ja AIS (Associazione Italiana Sommelier).

2002. aastal leidis Carlo imeilusa 10 hektari suuruse tammemetsaga kaetud maatüki 200 inimesega San't Angelo in Colle külas Montalcinos. Ta nägi selle aia asukohas ja pinnases väga suurt potentsiaali ning istutas 2.8 hektarile 15 eri klooni Sangiovese veinipuid. Veinimaja nimeks sai Giodo, mis on tuletatud Carlo vanemate nimedest GIOvanna ja DOnatello ning esimene aastakäik oli 2009.

Giodo on tõeline butiik veinimaja, Carlol on ainult üks täistööajaga (veiniaia)töötaja. Augustis tehakse green harvest, mille käigus lõigatakse maha 40% kobaratest. Septembris teeb Carlo esmase sorteerimise veiniaias - need marjad lähevad Brunellosse. Nädal hiljem toimub veiniaias teine valik ja nendest marjadest tehakse Rosso di Montalcino.

Kogu töö veiniaias ja keldris on orgaaniline. Veinivalmistamine on väga rahulik - lühike leotusaeg, kääritamine algab ise naturaalse pärmi abil ning ülepumpamist (pump-over) ei rakendata. "I dont like extraction, I like elegance, elegance, elegance". Seda kõike on näha ja tunda tema veinides, mis esialgu võivad isegi natuke meenutada burgundlasi. Brunello on laagerdunud 24 kuud kasutatud 500 liitristes tammevaatides. Detailsem veinimaja ülevaade.

Kahte veini valmistatakse aastas kokku umbes 6000 pudelit, millest kolmandik moodustab Brunello. Mõned kastid müüb Carlo Firenze legendaarsesse restorani Enoteca Pinchiorri ning mõned õnnelikud riigid saavad paar kasti importida. Saadavus on väga limiteeritud!

James Suckling 100 p
Wine Advocate 98 p

"Seamless is a great way to describe this red wine with intense aromas of plums, cherries, walnut and sandalwood. Some lightly toasted oak, roses and lavender as well. Really aromatic. The palate is full and extremely polished with super fine tannins that go on for minutes and spread across your palate. A great wine, following the perfect, 100-point 2015. Better to start drinking this after 2023." James Suckling 100 points

"Upon meeting Carlo Ferrini for the first time some 15 years ago, I remember vividly when he described himself as a Sangiovesista, or an adherent of the school of Sangiovese. Many years later, and perhaps to cement that self-appointed moniker, the wine consultant has now settled in Montalcino, or the ultimate holy ground to Sangiovese. Ferrini has embarked on his Giodo estate (with beautiful vineyards and a newly inaugurated winery built precisely according to his technical specifications and wishes), creating his own temple to the mighty Tuscan grape. As a consultant, Ferrini has endured many stylistic transformations over the years, but the personality embraced in his 2016 Brunello di Montalcino celebrates varietal purity, balance and elegance, and I write those words free of hyperbole. Delicate forest berry fruits open to spice, forest floor and balsam herb. The wine presents a pretty wave of freshness, followed by firm tannins and enough fruity texture to smooth over the palate. This is a career-defining wine for this proud Sangiovesista. Production is 10,000 bottles. 2024-2045." Wine Advocate 98 points