Biserno, Toscana IGT, Tenuta di Biserno 75cl

Biserno, Toscana IGT, Tenuta di Biserno 75cl

Nimi: Biserno, Toscana IGT, Tenuta di Biserno 75cl

Riik/regioon: Itaalia, Toscana

Tootja: Tenuta di Biserno - Ludovico Antinori

Aastakäik: 2011

Mari: Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot

Alkoholisisaldus: 14,5% vol.

Tootekood: 1797

Hinnaklass: €€€

Lodovico Antinori, muuseas ka Ornellaia ja Masseto looja, asutas Tenuta di Biserno 1995. aastal. Algselt plaanis Lodovico need veiniaiad ühendada Ornellaiaga, aga õnneks sai ta kiiresti aru, et Biserno vajab täiesti eraldi veinimõisa. Pärast Ornellaia müüki 2002. aastal kutsus ta kampa ka oma vanema venna Piero Antinori (Solaia ja Tignanello looja). See on kahe venna esimene ühisprojekt.

Tenuta di Biserno asub Maremma põhjaosas, Bibbona ja Bolgheri vahel, kus on aastaringselt värkse meretuul ning veiniaedade pinnases on rohkesti lubjakivi, savi, kaltsiumi ja ümmargusi kive, mis tagavad hea drenaaži. See asukoht ja mineraalide rikas pinnas veenis Lodovicot istutama siia Bordeaux viinamarjasorte. Seega 90 ha suurustel valdustel kasvab 24 ha Merlot, 23 ha Cabernet Sauvignoni, 19 ha Cabernet Franci, 12 ha Petit Verdot ja 12 ha Syrah.

Viinamarjad koristatakse eranditult käsitsi ning saagikus on väga madal, üks veinipuu annab keskmiselt 1 pudeli veini. Veinimeister on rootslane Helena Lindberg, keda abistab maailmakuulus nõustaja Michel Rolland. Kääritamine toimub 28 kraadi juures terasmahutites 3-4 nädalat ja 40% veini puhul rakendatakse malolaktilist kääritamist tammevaatides. Biserno laagerdub 16 kuud 60% uutes väikestes Prantsuse tammevaatides ning 40% suurtes ühe aasta vanustes tammemahutites. Enne müügile tulekut seisab vein veel vähemalt 12 kuud pudelis. Aastane toodang on umbes 50 000 pudelit.

Aroomis on tunda küpseid tumedaid marju, metsaalust, lagritsat, nahka, espressot, šokolaadi, tubakat, grillitud ürte ning rauda. Maitse on täidlane, väga kontsentreeritud, elegantsete ja siidiste tanniinidega. Suurepärases tasakaalus ning tagaplaanil hiiliv elav happesus hoiab veini meeldivalt värskena. Kohati meenutab Bordeaux parema kalda tippveine. Serveerida 18 kraadi juures. Soovitatav joomisaken 2017-2030.

James Suckling 96p
Falstaff 96p
Wine Enthusiast 95p