Balasto, Bodega Garzon 75cl

Balasto, Bodega Garzon 75cl

Nimi: Balasto, Bodega Garzon 75cl

Riik/regioon: Uruguay, Maldonado

Tootja: Bodega Garzon

Aastakäik: 2017

Mari: 50% Tannat, 40% Cabernet Franc, 5% Merlot, 5% Marselan

Alkoholisisaldus: 14% vol.

Tootekood: 1144

Hind: 103.80

Hinnaklass: €€

Balasto on Uruguay ühe parima veinimaja Bodega Garzón’i tippvein. Vein on Euroopas saadaval olnud vaid paar aastat, kuid juba on see leidnud tee paljude veinikollektsionääride soovinimekirjadesse. Veinimaja ambitsioonika omaniku Alejandro Bulgheroni visioon oli luua Uruguays seninägemata kvaliteediga vein, mis võiks rivaalitseda maailma parimate kultusveinidega. Balasto maailmadebüüt toimus 2017. aastal kui veinikriitikutele ja ajakirjanikele esitleti 2015. aastakäiku, ekspertide kommentaarid ja hinnangud olid ülivõrdes ja Balasto edulugu maailmas on saavutanud tormilise hoo.

Bodega Garzón asub 18 kilomeetrit sisemaa poole Atlandi ookeani rannikust, lähimad asulad on Punta del Este, La Barra ja Jose Ignacio. Valdus hõlmab kokku 210 hektari suuruse mägise maaala, kokku rohkem kui 1000 väikest veiniaiakest, mis asuvad erinevate asetusega nõlvakutel, kus on erinevad mikokliimad, erinevad niiskustasemed ja mitmekülgsed tingimused päikese asetusele. Veiniaedu ümbritsevad lopsakad metsad, kivised mäed ja palmipuud, ehe Uruguay paradiis koos oma hingematva maastikuga. Veiniaedade pinnas on toitainetevaene ja hea kuivendusega, leidub hulgaliselt kruusalaadset lagunenud graniitkivi ehk „balasto”, sama kivimi järgi on veinimaja lipulaev Balasto saanud ka oma nime, tegemist on vanima graniitkiviga meie planeedil.

Balasto puhul on tegemist ülima väljendusega Bodega Garzón’i terroir’st ja piirkonna omapärast. Veini tootmise tarbeks rajati täiesti uued veiniaiad, kulusid säästmata, puud istutati 2008. aastal viinamarjakasvatuseeksperdi Eduardo Felix’i juhendamisel, teda omakorda nõustas kuulus Itaalia veinikonsultant Alberto Antonini, kes siiani veinimaja heaks töötab. Tänaseks on veinipuud saavutanud ideaalse vanuse ja nende eest hoolitsetakse parimal võimalikul viisil. Argentiinast pärit õli – ja gaasimiljardär, Bodega Garzon’i asutaja ja omanik, Alejandro Bulgheroni investeeris uute veiniaedade rajamisse ja veinimaja moderniseerimisse kokku 200 miljonit USA dollarit ja tegemist on kindlasti ühe uhkeima veinimajaga kogu maailmas.

Balasto valmistatakse mitmest erinevast viinamarjasordist, viimane aastakäik koosnes 50% Tannat, 40% Cabernet Franc, 5% Merlot ja 5% Marselan. Veinivirde kääritamine toimub suurtes 80 hektoliitri suurustes tsementmahutites ja vein laagerdus suurtes 25 ja 50 hektoliitri suurustes röstimata Prantsuse tammevaatides, kokku 20 kuud. Veini valmistamisel on põhiline eesmärk säilitada veini puhtus ja terroir omapära, fookus on energial ja aroomaatsusel, välditakse uue tamme nüansse. Vein üllatab joojat oma elegantsusega ja pikaealisusega. Aroomis tulevad esile värsked punased ja mustad marjad, komplekssed ja elegantsed vürtsid. Maitses elegantsed tanniinid, elav puuviljasus, hea happesus, suurepärane krõmpsuv tekstuur, mahlane kauakestev lõppmaitse. Balasto viimast aastakäiku toodeti 10888 pudelit.

James Suckling 95 p