Askos Susumaniello, Salento IGT 75cl

Askos Susumaniello, Salento IGT 75cl

Nimi: Askos Susumaniello, Salento IGT 75cl

Riik/regioon: Itaalia, Puglia

Tootja: Masseria Li Veli

Aastakäik: 2015

Mari: 100% Susumaniello

Alkoholisisaldus: 14% vol.

Tootekood: 1924

Hinnaklass:

Vein on valmistatud 100% Susmaniello viinamarjadest, mis on kasvanud Salento veinipiirkonnas, Cellino San Marco's asuvas Brindisi nimelises viinamarjaaias. Veiniaiad asuvad umbes 70 meetri kõrgusel merepinast, pinnase koostis on peamiselt savi ja kõrge kaltsiumi sisaldusega kivim. Veinipuude keskmine vanus on 10 aastat ning puud kasvavad põõsastena Settonce'i süsteemis, 5120 puud hektaril. Viinamarjad koristatakse käsitsi oktoobri esimesel nädalal väikestesse kastidesse. Veinikeldris sorteeritakse marjad käsitsi liikuval konveierlindil, seejärel eemaldatakse kobaratelt varred ning marjad pressitakse. Käärimisprotsess toimub range kontrolli all, et saavutada võimalikult hea värvus, tanniinidestruktuur ja puuviljalisus, selleks kasutatakse nii veinivirde aereerimist kui ka üle-pumpamist. Temperatuur hoitakse vahemikus 27 - 31 kaardi, et säilitada marjade aromaatsust. Pärast alkoholkäärimise lõppemist suunatakse vein 225 ja 500 liitri suurustesse Prantsuse tammevaatidesse, kus toimub malolaktiline käärimine. Tammevaatides laagerdub vein 9 kuud, seejärel villitakse vein pudelitesse, kus vein küpseb omakorda minimaalselt 3 kuud.

Susumaniello on väga tumeda ja sügava rubiinpunase värvusega. Aroomis eristuvad punased marjad, kirss, mustsõstar, lagrits, rabarber ja nahk. Maitselt on vein laialivalguv, elegantne ja siidiste tanniinidega. Lõppmaitse on äärmiselt kauakestev, hästi balanseeritud happega.Soovitav serveerimistemperatuur on 14 - 16 kraadi juures. Vein on küps joomiseks ja sobib veinikeldris hoidmiseks järgmised 7 aastat.

Masseria Li Veli asub Murge mäestiku lõunapoolseimal nõlvakul Puglia veinipiirkonnas Salice Salentino tsoonis. Täna kuulub veinimaja täielikult Falvo perekonnale ja veinimaja juhivad vennad Edoardo ja Alfredo Falvo. Projekti idee oli anda uus elu eelmise omaniku, kuulsa markii Antonio de Viti de Marco, unistusele muuta Li Veli võimsaimaks põllumajanduslikuks näidisvalduseks kogu Lõuna-Itaalias. Eelmise sajandi algusest pärit kivihooned ehitati uuesti üles ja laiendati, samas säilitati ehitiste originaalne stiil ja paigutus. 1999. aasta alguses oli mõisas 3 hektarit veiniaedu, tänaseks on istutatud kokku 53 hektarit, valdavalt Negroamaro, lisaks väikestes kogustes Primitivo, Susumaniello, Aleatico ja Cabernet Sauvignon viinamarjasordid, valgetest viinamarjadest kasvatatakse haruldast Verdeca't. Väike osa Negroamaro veinipuid on ligi 50 aasta vanused.

Wine Advocate 91p