Cidre Bouché Brut de Normandie 75cl

Cidre Bouché Brut de Normandie 75cl

Nimi: Cidre Bouché Brut de Normandie 75cl

Riik/regioon: Prantsusmaa, Normandia

Tootja: Calvados Christian Drouin - Domaine Coeur de Lion

Mari: Õun

Alkoholisisaldus: 4,5% vol.

Tootekood: 1621

Hinnaklass:

Cidre Bouché Brut de Normandie on naturaalne ja pastöriseerimata õunasiider, mida valmistatakse puhtast õunamahlast, mida  saadakse hoolikalt valitud siidriõuntest. Need on erilised õunasordid, mis ei ole mõeldud söömiseks, kokku on umbes 400 erinevat sorti (tüüpilises õunapuuaias on neid tavaliselt 15–30). Christian Drouini calvadosemaja Domaine Coeur de Lion õunaaed on istutatud ajavahemikul 1991-1993 ja on saavutanud maksimaalse saagikuse 2005–2010 aastal. Siidri valmistamisel on põhiliseks eesmärgiks saada õunamahl, milles on tasakaalus nii suhkrusisaldus, vajalikud tanniinid ja happesus. Selleks on vaja kasutada õigetes proportsioonides magusaid, mõru-magusaid, mõrusid ja hapusid õunasorte. Coeur de Lioni õunapuuaedades kasvatatakse vaid madala saagikusega sorte, et saada ideaalses tasakaalus mahl, kus 70% on mõru või mõru-magusad, 20% magusad ja 10% hapud sordid.

Õunte koristamine toimub puid raputades, õunad kukuvad puude alla laotatud kangale, kust need käsitsi üles korjatakse. Siidri jaoks mõeldud õunu hoitakse mitmeid nädalaid presside kohal lavatsitel, et need saaksid täielikult küpseda. Ideaalse küpsusega õunad purustatakse ja pressitakse, mille tulemusena saadakse värske õunamahl. Mahla kääritatakse nii puidust vaatides kui ka roostevaba terasest tünnides. Siider villitakse pudelisse kui see alles käärib, suhkur muundatakse alkoholiks ja protsessi kõrvalsaaduseks on naturaalne süsihappegaasi ja mullid. Cidre Buché Brut de Normandie on kuiv siider, mille alkoholisisaldus on 4.5% vol. Veel kuivema Cidre Sec’i kangus on umbes 6% vol. ja seda kasutatakse üldiselt calvadose valmistamisel ja destilleerimiseks.

Siider on kirka kuldkollase värvusega, väga selge ja sädelev, hea püsiva mulli ja vahuga, maitselt kerge ja puuviljaline, meeldiv ja värske, hea tasakaaluga ja happesusega. Naturaalsel siidril on Normandias väga hea reputatsioon, seda tuleks serveerida jahutatult 6 – 8 kraadi juures, ideaalne janukustutaja kuumadel suvepäevadel. Väga hea juua omaette, kuid sobib suurepäraselt kalaga, linnulihaga ja enamus õuna baasil valmistatud roogade ja dessertidega. Normandias on traditsiooniks serveerida naturaalset õunasiidrit pannkookidega. Väga universaalne komponent toidu valmistamisel, kas siis kastmetes, marinaadides või dessertides.