Niepoort Vintage Port 75cl

Niepoort Vintage Port 75cl

Nimi: Niepoort Vintage Port 75cl

Riik/regioon: Portugal, Douro

Tootja: Niepoort

Aastakäik: 2000

Mari: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Cao, Tinta Francisca, Tinta Amarela, Sousao, Tinta Roriz

Alkoholisisaldus: 20,5% vol.

Tootekood: 905

Hinnaklass: €€€

Aastakäik 2000 oli portveinitootjatele möödunud sajandi viimane, tähendades paljudele eelmise sajandi lõppu ja uue algust. Pärast ebameeldivat märga ilma 1999. aasta korje ajal, saabus kuiv ja külm talv. Pungad tekkisid tavatult kuival perioodil ja potentsiaalne saagikus vähenes. Aprillis ja mais aga avanesid taevaluugid ja kahe kuuga sadas pool aastasest vihmanormist. Õitsemine algas mai lõpus, millele järgnesid tugevad paduvihmad ja jahe ilm. Saagikus vähenes veelgi. Soe ja kuiv ilm tuli tagasi juunis ja juulis, viinamarjade küpsemine oli ühtlane, ilmnedes juuli keskpaigas. Kuiv ilm jätkus ka augustis, kõrgemad temperatuurid esinesid kuu esimesel poolel, mõni päev vihma septembri keskel aitasid lõpetada küpsemise enne koristust, mis algas nagu tavaliselt 20. septembril. Üldiselt juba ette arvestatud väike saak tekitas suure segaduse ja nõudluse viinamarjade järele. Tootjad, kellel puudus endal piisavalt viinapuuaedu, pidid maksma stratosfäärilisi hindu esmaklassiliste viinamarjade eest. Kuigi saak, mis oli veidi üle poole kilo viinapuu kohta, andis erakordse rikkalikkuse ja kontsentratsiooniga veinivirde. Kui korje ajal paistis jätkuvalt erk päike, siis oli kindlamast kindlam, et loomisel on suurepärane uus aastakäik.

Pärast kohustuslikku kahe talve möödumist tammevaatides, loodi veinidest lõplikud segud. Veiniturule jõudsid esimesed pudelid 2003 kevadel. Niepoort Vintage 2000 on värvuselt tume sinkjas-must, praegu veel väga noor, aroom on ülirikkalik ja intensiivne, maitse on lihav ja kontsentreeritud, võimsate, paksude tanniinidega, suurepärase lõppmaitsega. Tõeline maiuspala kollektsionääridele, ülilimiteeritud, veini eeldatav tippküpsusaste jõuab kätte alles 15 - 20 aasta pärast ja võib õigetel tingimustel küpseda 50 kuni isegi 100 aastat.

Wine Spectator - 98p
Robert Parker - 98p