Vin Santo del Chianti Classico DOC 37,5cl

Vin Santo del Chianti Classico DOC 37,5cl

Nimi: Vin Santo del Chianti Classico DOC 37,5cl

Riik/regioon: Itaalia, Toscana

Tootja: Isole e Olena

Aastakäik: 2005

Mari: 65% Malvasia di Toscana, 35% Trebbiano di Toscana

Alkoholisisaldus: 13% vol.

Tootekood: 1352

Hinnaklass: €€

Vin Santo on traditsiooniline Toscana dessertvein, mida on valmistatud juba mitusada aastat. Usutakse, et esimesena kasutati seda armulauaveinina Katoliku kiriku preestrite poolt oma missade ajal, tänu oma pikaealisusele. Nimi "Vin Santo" e. "püha vein" pärineb tõenäoliselt kreeka keelsest sõnast "Xantos", mis tähendab "kollast" ja sama nime kannab ka üks Kreeka saartest, kus valmistatakse sarnast veini. 

Isole e Olena Vin Santo valmistamine on väga pikk ja kulukas protseduur. Individuaalsed Trebbiano ja Malvasia viinamarjakobarad valitakse käsitsi enne põhikoristust. Iga kobar peab olema ühtlaselt kasvanud ja parima kvaliteediga, et ära hoida hallituse teket pika kuivamisperioodi jooksul. Kobarad riputatakse kuivama kas puidust ritvade külge või pilliroomattidele, mida kohalikud kutsuvad "cannicci". Seejärel paigutatakse need kuiva, hea ventilatsiooniga ruumi, kuni viinamarjade suhkrusisaldus küünib minimaalselt 30 kraadi Brix'ini (suhkrusisalduse mõõtühik). Tavaliselt toimub see jaanuaris, samal ajal ka kuivanud viinamarjad pressitakse. 


Veinivirre, mis pärast pressimist on tihe nagu mesi, asetatakse seejärel eri suurustega tamme - ja pähklipuuvaatidesse. Vaatide kogumahust täidetakse veinivirdega 3/4 ja seejärel suletakse vaadid vahaga. Veinivirdele lisatakse väike kogus eelmiste aastakäikude Vin Santot (kutsutakse hellitavalt "ema'ks"), mille abil vallandub vaatides käärimisprotsess. Vaadid jäetakse suletuna 5 aastaks pööningutele seisma, kus temperatuur järgib erinevate aastaaegade õhutemperatuure. Suvised kuumad soosivad käärimist ja talvekülmad aeglustavad käärimist, võimaldades Vin Santo’l naturaalselt end selgindada.

Veini saadakse lõppkokkuvõttes äärmiselt vähe, seda tänu kuivamisprotsessile ja pikale käärimisele. Tavaliselt saadakse 100 kg. viinamarjadest umbes 25 liitrit veini. Värvuselt on vein tume-kuldse värvusega, maitset võrreldakse sageli amontillado sherry'ga. Tuscanys juuakse seda dessertveinina, serveerituna mandliküpsistega. Serveerida toatemperatuuril või õrnalt jahutatuna.