Spätlese Cuvée, Burgenland, Kracher 75cl

Spätlese Cuvée, Burgenland, Kracher 75cl

Nimi: Spätlese Cuvée, Burgenland, Kracher 75cl

Riik/regioon: Austria, Burgenland

Tootja: Kracher

Aastakäik: 2015

Mari: 50% Pinot Blanc, 40% Chardonnay, 10% Pinot Gris

Alkoholisisaldus: 10,5% vol.

Tootekood: 402

Hinnaklass:

Spätlese Cuvée valmistatakse väga küpsetest hiliskorje viinamarjadest, millest 50% Pinot Blanc, 40% Chardonnay ja 10% Pinot Gris. Veinis on jääksuhkru sisaldus 54 grammi liitri kohta ja happesus 6,1 g/l kohta. Kääritamine ja veini laagerdus toimub terasmahutites 5 kuud.

Värvuselt kahvatu kollane rohekate varjunditega. Aroomis on tunda värsket greipi, värskeid lilli, magusaid puuvilju. Maitses tunda kollast melonit, küpseid kuldseid õunu, kerge aprikoos, magusus on heas tasakaalus happesusega, kestev puuviljane järelmaitses tsitruse nootidega. Serveerida 10-12 kraadi juures. Sobib ideaalselt aperitiiviks, kergelt vürtsikate Aasia toitudega, grillitud köögiviljadega ning keskmiselt tugevate juustudega.

Kracheri nimi on kindlasti teada kõigile dessertveini sõpradele. Tegemist on vaieldamatult ühe kõige kuulsama Austria veinimajaga. Veinivaldused asuvad Seewinkeli piirkonnas Burgenlandis, Austria-Ungari piiril, kus soe ja niiske kliima annavad head võimalused "botrytis cinerea" väärishallituse tekkeks. Pärast oma isa Alois Kracheri surma 2007. aastal on 20 hektari suuruse veinimaja eesotsas Gerhard Kracher. Kracher toodab mitmeid tavaveine, kuid ta hiliskorje ja väärishallitusega dessertveinid on maailma ühed hinnatumad.

Neid valmistatakse vaid parimatel aastatel ning on üldiselt nummerdatud 1-10, vastavalt kontsentratsioonile. Lisaks on nendel veinidel kaks stiili - Zwischen den Seen' ning 'Nouvelle Vague'. Esimese puhul laagerduvad veinid terasmahutites ja/või suurtes tammemahutites ning rõhk on veini värskusel. Teise stiili puhul laagerduvad veinid väikestes Prantsuse tammevaatides ning rõhk on veini kontsentratsioonil, vürtsikusel ning järelmaitse pikkusel. Veinipuude saagikus on väga madal (keskmiselt 3 kobarat puu kohta) ning malolaktilist kääritamist kõrge naturaalse happesuse säilitamiseks kunagi ei rakendata.

Falstaff 91p