Eiswein Cuvée, Burgenland, Kracher 37,5cl

Eiswein Cuvée, Burgenland, Kracher 37,5cl

Nimi: Eiswein Cuvée, Burgenland, Kracher 37,5cl

Riik/regioon: Austria, Burgenland

Tootja: Kracher

Aastakäik: 2015

Mari: 50% Grüner Veltliner, 25% Welschriesling, 25% Scheurebe

Alkoholisisaldus: 9,5% vol.

Tootekood: 401

Hinnaklass: €€

Kracheri Eiswein valmistatakse traditioonilisel "jääveini" valmistamise meetodil ja veini tehakse ainult aastatel, kus ilmastikutingimused on selleks sobivad. Viinamarju hoitakse puu peal viimase hetkeni ja korjatakse esimesel võimalusel kui välistemperatuur saavutab mõne miinuskraadi, üldiselt korjatakse marjad varajastel hommikutundidel paari kolme tunni jooksul. Eisweini valmistamise eelduseks on vee jäätumine viinamarja sees, seejärel külmunud marjad pressitakse. Saadav marjamahl on väga kontsentreeritud ja magus ning sisaldab väga vähe vett. Eisweini valmistamiseks kasutatavad viinamarjad ei tohi olla nakatunud "btrytis cinerea" väärishallitusega. 


Kracheri Eiswein tehakse 50% Grüner Veltliner, 25% Welschriesling ja 25% Scheurebe viinamrjasortidest. Alkoholisisaldus 10% vol. Jääksuhkru sisaldus 197 g/l ja happesus 7 g/l kohta. Kääritamine ja veini laagerdus toimub terasmahutites 10 kuud.

Aroomis on tunda delikaatseid ürte, erinevaid luuviljalisi ja litšit. Maitse on värske ja elav, tunda on ananassi ning järelmaitses troopilisi puuvilju ning mett. Serveerida 10-12 kraadi juures. Sobib ideaalselt créme bruléega, aprikoosimoosiga pannkookidega ning sinihallitusjuustuga.

Kracheri nimi on kindlasti teada kõigile dessertveini sõpradele. Tegemist on vaieldamatult ühe kõige kuulsama Austria veinimajaga. Veinivaldused asuvad Seewinkeli piirkonnas Burgenlandis, Austria-Ungari piiril, kus soe ja niiske kliima annavad head võimalused "botrytis cinerea" väärishallituse tekkeks. Pärast oma isa Alois Kracheri surma 2007. aastal on 20 hektari suuruse veinimaja eesotsas Gerhard Kracher. Kracher toodab mitmeid tavaveine, kuid ta hiliskorje ja väärishallitusega dessertveinid on maailma ühed hinnatumad. Neid valmistatakse vaid parimatel aastatel ning on üldiselt nummerdatud 1-10, vastavalt kontsentratsioonile. Lisaks on nendel veinidel kaks stiili - Zwischen den Seen' ning 'Nouvelle Vague'. Esimese puhul laagerduvad veinid terasmahutites ja/või suurtes tammemahutites ning rõhk on veini värskusel. Teise stiili puhul laagerduvad veinid väikestes Prantsuse tammevaatides ning rõhk on veini kontsentratsioonil, vürtsikusel ning järelmaitse pikkusel. Veinipuude saagikus on väga madal (keskmiselt 3 kobarat puu kohta) ning malolaktilist kääritamist kõrge naturaalse happesuse säilitamiseks kunagi ei rakendata.

Falstaff 92p