Vigna Monti, Prosecco Superiore Asolo DOCG Extra Brut 75cl

Vigna Monti, Prosecco Superiore Asolo DOCG Extra Brut 75cl

Nimi: Vigna Monti, Prosecco Superiore Asolo DOCG Extra Brut 75cl

Riik/regioon: Itaalia, Veneto

Tootja: Conte Loredan Gasparini

Aastakäik: 2013

Mari: 100% Glera

Alkoholisisaldus: 12% vol.

Tootekood: 1720

Hinnaklass:

Unikaalne aastakäigu (millesimato) Prosecco, mis on valmistatud parimatest Glera viinamarjadest, mis on kasvanud ajaloolises Vigna Monti nimelises üksik-viinamarjaaias. Aed asub väikeses Giavera del Montello linnakeses, Montello mäe lõunapoolsel jalamil, 250 meetri kõrgusel merepinnast. Pinnasetüübis kaltsiumirikas punaka varjundiga rauarikas muld, mida kutsutakse ka kui "Ferreto". Veiniaed on istutatud 1975. aastal ja esimesed veiniks sobivad viinamarjad koristati 1980ndate alguses, selle aia puud on ühed vanimad Loredan Gasparini valdustel.
 
Veini loomisel on ühendatud Asolo piirkonna Glera naturaalne komplekssus, kasutades selleks vaid kohalikke looduslikke pärmikultuure ja iga aastakäigu eripära. Veini valmistamiseks kasutatakse väga unikaalse karakteriga Glera viinamarju, Vigna Monti aia loomisel valiti erilise hoolega parimad kloonid piirkonna vanimatelt Glera puudelt. Lisaks viinamarjade omapärale rakendatakse võimalikult naturaalset veinivalmistamise meetodit ja protsessi sekkutakse vaid äärmisel vajadusel.

Viinamarjade koristus toimub septembri alguses, marjad korjatakse alati käsitsi ja asetatakse väikestesse korvidesse, viinamarjad pressitakse väga aeglaselt ja ettevaatlikult. Veini valmistamine toimub "methode classique" meetodil nagu Champagne puhul. Baasvein kääritatakse roostevaba terasest mahutites ning pärast käärimist seisab see terasest tankides settega kontaktis 12 kuud, seejärel villitakse vein pudelitesse, kus toimub teistkordne käärimine pudelis ja tekib naturaalne mull, pudelis küpseb vein settega kontaktis veel vähemalt 12 kuud. Viimases etapis veinile suhkrut ei lisata ning veini jääksuhru sisaldus on ainult 0,2 grammi liitri kohta (Extra Brut).
 
Tulemuseks on kordumatu iseloomuga vein, mille sarnast teist ei leidu. Kahvatu-kuldne värvus, peen ja püsiv mull. Aroom on intensiivne ja komplekssne, eristuvad valged lilled, virsikud, küdoonia, sidrunikoor, röstitud mandel, ubapõõsas, sarapuupähkel, õrn pärm. Elava ja mineraalse happesusega algus muutub järk-järgult täidlasemaks, vein avaneb kokkupuutel hapnikuga (soovitav on dekanteerida), edasi muutub maitse rikkalikumaks ja lopsakamaks, suurepärane tasakaal happesuse ja puuviljasuse vahel. Maitses suurepärane värskus, küpsed õunad, virsik, värskelt küpsetatud brioch. Järelmaitse kreemjas ja mahlane, väga kauakestev ja elegantne, püsides kerge ja värskendav, õrn mandel. Serveerida aperitiivina, külmade suupistetega, küpsetatud lõhega või tuunikalaga, keedetud koorikloomadega, küpsete kõvade juustudega, magustoitudest õuna või pirni tarte'ga. Parim serveerida 8 - 10 kraadi juures, võimalusel avada pudel pool tundi enne serveerimist. 

2013. aastakäiku valmistati vaid 5410 pudelit.