Vendrell Olivella L'Alba al Turo "Pétillant Naturel" Brut Nature 75cl

Vendrell Olivella L'Alba al Turo "Pétillant Naturel" Brut Nature 75cl

Nimi: Vendrell Olivella L'Alba al Turo "Pétillant Naturel" Brut Nature 75cl

Riik/regioon: Hispaania, Penedes

Tootja: Vendrell Olivella - Mas Goma 1724

Aastakäik: 2018

Mari: 100% Macabeo

Alkoholisisaldus: 11,5% vol.

Tootekood: 1496

Hinnaklass:

L’Alba al Turó on Vendrell Olivella uus Pét-Nat vahuvein (pétillant naturel - naturally sparkling), mis valmistatakse 16. sajandist pärit veinivalmistamise meetodil ehk „method ancestral”. Valmistatakse 100% Macabeo viinamarjadest, mis on korjatud käsitsi kobar-kobar haaval vanadelt 70 aasta vanustelt viinapuudelt väikesest 1,5 hektari suurusest üksikaiast Mas Goma veinivalduselt. Veiniaia pinnases on rohkesti kaltsiumirikast savi, mis sobib sellele marjasordile suurepäraselt. Järgitakse biodünaamilise marjakasvatuse põhimõtteid, aed on hetkel veel sertifitseemiata, kuid lähema paari aasta jooksul saab kogu Mas Goma veinivaldus BIO sertifikatsiooni.

Macabeo viinamarjad korjatakse septembri esimestel päevadel, oluline on tabada hetk kui marjad on ideaalsel küpsusel, siis kui viinamarjadel on parim tasakaal suhkrute ja happesuse vahel. Marjakobarad asetatakse väikestesse kastidesse ja need paigutatakse külmkabritesse, et alandada marjakobarate temperatuuri. Järgmisel päeval eemaldatakse kobaratelt varred, marjakestad purustatakse aeglaselt ja ettevaatlikult ning lõpuks jäetakse marjad ja mahl 5-6 päevaks koos seisma, et saada maksimaalset marjasordile omast aromaatsust. Veinivirret kääritatakse viinamarjadest saadud loodusliku pärmiga kuni veinis on järgi 20 grammi naturaalset suhkrut liitri kohta, sellel hetkel villitakse veel kääriv vein pudelitesse ja seal jätkub veini käärimine kuni suhkur on pärmi poolt lõplikult ära tarbitud, pärast käärimise lõppemist pudelis tehakse disgorgement, veinile dosage’i ega suhkrut ei lisata, lõpuks on veinis jääksuhkur 0 grammi liitri kohta ehk Brut Nature. Veinivalmistamise protsessis kasutatakse nii vähe sulfiide kui võimalik, et tagada veini maksimaalne puhtus ja naturaalsus.

Veinil on kahvatu-kollane värvus, õrnalt hägune. Intensiivne ja külluslik aroom, kus esmajoones tulevad esile värskus ja puuviljasus, eristuvad valged kevadlilled, värske roheline õun, sekundaarses aroomis troopilised puuviljad nagu virsik, küps kuldne pirn, ananass, taustal kerge balsamiline noot ja isuäratav mahlasus. Maitses väga hea tasakaal puuviljasuse ja happesuse vahel, tunda erinevaid tekstuure, mis muutuvad ja see annab märku veini komplekssusest. Maitses alguses tunda jõulisemaid puuviljade nüansse nagu roheline õun, mahlane pirn, magus tikker, seejärel muutub vein maitselt õrnemaks ja elegantsemaks ning lõpeb kauakestva mineraalsusega, kus tunda värskendavat tsitrust, mis jätab erakodselt värske tunde, mull on väga peen, delikaatne ja elav.

Vein sobib suurepäraselt aperitiivina tänu oma värskusele ja aromaatsusele, toitudest võiks eelistada küpsetatud koorikloomi (vähilised või homaar), aurutatud merekarbid, valges veinis küüslaugu ja oliivõliga küpsetatud hiidkrevetid, aurutatud või küpsetatud kvaliteetne valge kala, klassikalise paella’ga, sobib hästi ka linnulihast roogadega, värskete või keskmiselt küpsete juustudega ja hispaaniapäraste vinnutatud lihast sinkidega või vorstidega. Serveerida temperatuuril 11 – 13 kraadi.

L’Alba al Turó esimene release valmistati 2018. aasta saagist ja veini esmatutvustus laiemale publikule toimus 2019. aasta kevadel, kokku valmistati vaid 8000 pudelit.