Gusbourne Rosé Brut, English Quality Sparkling Wine, Kent 75cl

Gusbourne Rosé Brut, English Quality Sparkling Wine, Kent 75cl

Nimi: Gusbourne Rosé Brut, English Quality Sparkling Wine, Kent 75cl

Riik/regioon: Suurbritannia, Kent

Tootja: Gusbourne Estate

Aastakäik: 2012

Mari: 46% Pinot Noir, 37% Chardonnay, 17% Pinot Meunier

Alkoholisisaldus: 12% vol.

Tootekood: 139

Hinnaklass: €€€

Gusbourne on Inglismaa üks prestiižemaid šampanja meetodil vahuveini valmistajaid. 2015. aastal valis International Wine & Spirits Competition (IWSC) Gusbourne Inglismaa parimaks veinitootjaks („English Wine Producer of the Year“) ja seda juba teist korda kolme aasta jooksul (link).

Viinamarjad koristatakse eranditult käsitsi oktoobri alguses. Kogu toodang valmistatakse ainult oma aedade viinamarjadest, mis pressitakse täiskobaratena. Kääritamine toimub kontrollitud temperatuuril terasmahutites kuni kolm nädalat. Piiratud kogus veini suunatakse väikestesse tammevaatidesse, mida kasutatakse hiljem lõpliku segu tegemiseks.

Gusbourne Rosé Brut on valmistatud 46% Pinot Noir, 37% Chardonnay ja 17% Pinot Meunier viinamarjadest. Dosage on 10 g/l kohta ja vein on olnud vähemalt 24 kuud pudelis pärmisettel. Pärast settelt eemaldamist puhkab vein veel 3 kuud pudelis. Värvuselt õrn lõheroosa, aroomis segunevad küpsed maasikad, aprikoos, värskelt küpsetatud biskviit ja röstitud kaer. Maitse on külluslik koos elava happega, eristuvad vaarikad, punane sõstar ja mahlane punane õun, kõike hoiab koos tasakaalustav kreemjas struktuur ja kompleksne lõppmaitse.

Gusbourne'i veinimaja asub Kagu-Inglismaal Kenti krahvkonnas Appledore külas 120 kilomeetri kaugusel Londonist. Neile kuulub Kentis 21 hektarit veiniaedu, kus pinnases on peamiselt savi ning sügavamal leidub ka liiva, merekarpe, liivakive ja rauamaake. Veiniaedade madal lõunapoolne asetus koos mere lähedusega (vähem kui 10 km) tagab viinamarjade regulaarse küpsuse. 2003 ostis Andrew Weeber Gusbourne valdused ning esimesed veinipuud istutati sellele järgneval aastal. Seega veini on seal valmistatud alates 2006. aastast.

Andrew eesmärk oli algusest peale teha midagi unikaalset ja pärast põhjalikke uurimustöid lasi ta veiniaeda istutada Burgundia kloonid, mis selle asukoha ja pinnasega ideaalselt sobivad. Burgundia kloonide saagikus on väga madal ning see võimaldab toota kõrge kvaliteedilist veini. Gusbourne valmistab šampanja meetodil kolme ainult aastakäigu vahuveini ning erakordsetel aastatel ka väga väikeses koguses kahte tavaveini.

Gusbourne veine serveeritakse Inglismaa parimates restoranides, hotellides ja eksklusiivsetes kaubamajades nagu näiteks Le Gavroche, Fat Duck, Dinner by Heston Blumenthal, Gordon Ramsay, The Dorchester, Fortnum & Mason, Selfridges jne. 

Hiljutisel 'Judgement of Paris' pimedegustatsioonil valisid juhtivad veiniajakirjanikud ja kriitikud rosé šampanjadega ühte gruppi ka Gusbourne Rosé ning 9 proovijat 14st eelistas Gusbourni.

Decanter 18.25p (2011 aastakäik)