Ca del Bosco Cuvée Prestige Brut, Franciacorta DOCG 75cl

Ca del Bosco Cuvée Prestige Brut, Franciacorta DOCG 75cl

Nimi: Ca del Bosco Cuvée Prestige Brut, Franciacorta DOCG 75cl

Riik/regioon: Itaalia, Lombardia

Tootja: Ca' del Bosco

Aastakäik: NV

Mari: 75% Chardonnay, 15% Pinot Nero, 10% Pinot Bianco

Alkoholisisaldus: 12,5% vol.

Tootekood: 1932

Hinnaklass: €€

Ca' del Bosco on Itaalia üks parimaid ja enim tunnustatud veinimajasid. Gambero Rosso veiniteatmikus on nad saanud kõige ihaldatuma 'tre bicchieri' skoori rekordilised 41 korda, olles vanameister Angelo Gaja järel teisel kohal. 

Cuvée Prestige on valmistatud 75% Chardonnay, 15% Pinot Nero ja 10% Pinot Bianco viinamarjadest. Chardonnay tuleb 96-st väikesest üksikaiast ja nende veinipuude keskmine vanus on 27 aastat. Pinot Bianco tuleb 3-st aiast, mille keskmine vanus on 21 aastat ning Pinot Nero 17-st veiniaiast keskmise vanusega 20 aastat.

Koristus toimub käsitsi augusti esimesel poolel. Keskmine saagikus on 7.5 tonni (4700 liitrit veini) hektari kohta. Viinamarjad klassifitseeritakse veiniaedade järgi ning jahutatakse maha. Kobarad liiguvad edasi 'viinamarja spasse' - patenteeritud ja spetsiaalselt Ca'del Bosco poolt välja töötatud marjade pesemis - ja kiirkuivatusliin. Pressitakse täiskobarad, Ca'del Bosco kasutab jällegi täiesti ainulaadset meetodit, mille puhul kogu veinivalmistamise protsess (ka kääritamine) toimub hapnikuvabas keskkonnas.

Peale kääritamist laagerdub vein 7 kuud terasmahutites, peale mida tehakse lõplik segu, kus kasutatakse 20-30% reserv veini. Teistkorde kääritamine pudelis (methode champenoise) kestab minimaalselt 25 kuud. Settelt eemaldamine toimub samuti hapnikuvabas keskkonnas - see võimaldab veinil tunduvalt kauem värske püsida ja väga palju vähem on vaja lisada sulfiite (50 mg/l kohta, samas seadus lubab lisada 185 mg/l). Dosage on vaid 4 grammi liitri kohta.

Aroomis on tunda eksootilisi puuvilju, virsikut, aprikoosi, ananassi, pirni, viilutatud Golden Delicious õuna ja taustal röstsaia ja suhkrustatud ingverit. Maitses on väga puhtad väikesed mullid, meeldiv kreemisus, värske mineraalsus ning heas tasakaalus happesus. Ideaalne aperitiivina, toitudest sobib hästi toore kalaga, mereanni pastade ja risttoga, erinevate kala pearoogadega ja grillitud hiidkrevettidega. Serveerida 8 kraadi juures Riedeli Veritas Champagne klaasist. 

Muuseas Ca'del Bosco omanik Maurizio Zanella oli üks esimesi, kes kunagi nägi Franciacorta suurt potentsiaali ja 1970ndatel muutis oma väikese suvekodu veinimajaks, mis tänaseks on maailma üks enim hinnatud tootjaid. 

Väljavõte Ca'del Bosco kohta Gambero Rosso 2017 a. teatmikust.

James Suckling 92p
Wine Advocate 91p