Ca del Bosco Brut "Vintage Collection", Franciacorta DOCG

Ca del Bosco Brut "Vintage Collection", Franciacorta DOCG

Nimi: Ca del Bosco Brut "Vintage Collection", Franciacorta DOCG

Riik/regioon: Itaalia, Lombardia

Tootja: Ca' del Bosco

Aastakäik: 2012

Mari: 55% Chardonnay, 30% Pinot Bianco, 15% Pinot Nero

Alkoholisisaldus: 12,5% vol.

Tootekood: 1950

Hinnaklass: €€

Ca' del Bosco on Itaalia üks parimaid ja enim tunnustatud veinimajasid. Gambero Rosso veiniteatmikus on Ca' del Bosco võitnud kõige ihaldatumad „kolm klaasi" rekordilised 35 korda, olles Gaja järel teisel kohal. 1960ndate lõpus ostis Annamaria Clementi Zanella väikese maja Franciacorta mäe nõlvakul, mida kohalikud teadsid „Ca' del bosc" nime all. Maurizio Zanella oli üks esimesi inimesi, kes nägi Franciacortas suurt potentsiaali ning 1970ndatel muutis väikese maja uhkeks veinimõisaks, mis täna meenutab pigem kunstigaleriid. 1995. aastal sai Franciacorta piirkond kõrgeima D.O.C.G. staatuse. Ca' del Bosco omab seal 150 hektarit veiniaedu ning toodab aastas umbes miljon pudelit Franciacortat.

Alates 1978. aastast valmistab Ca'del Bosco Vintage Collection Brut Franciacortat, mis jõuab turule ainult parimate aastakäikude korral. Selle veini valmistamiseks on kasutatud 16 erinevat Chardonnay (keskmine vanus 30 aastat), 2 Pinot Bianco (keskmine vanus 22 aastat) ning 8 Pinot Nero veiniaeda (keskmine vanus 20 aastat).

Viinamarjad koristati Augusti keskel käsitsi. Saagikus hektari kohta on 8400 kg marju, ehk 3600 liitrit. Seejärel toimub hoolikas sorteerimine ning jahutatud kobarad suunatakse nn. "berry spa'sse". See on patendeeritud ning spetsiaalselt Ca'del Bosco poolt välja töötatud kobarate pesemis - ja kiirkuivatusliin. Kääritamine toimub väikestes tammevaatides, kus ka vein 5 kuud laagerdub. 7 kuud peale korjamist tehakse lõplik segu. Teistkordne kääritamine pudelis kestab minimaalselt 48 kuud. Settelt eemaldamine toimub samuti täiesti hapnikuvabas keskkonnas ning dosage on väga madal, vaid 2.5 g/l kohta. Hapnikuvaba keskkond võimaldab veinil tunduvalt kauem värske püsida ning palju vähem on vaja kasutada sulfiite (50 mg/liitri kohta, maksimaalne seaduslik limiit on 185 mg/l kohta). 

Gambero Rosso 2/3 bicchieri