Bollinger R.D. Extra Brut Vintage 75cl

Bollinger R.D. Extra Brut Vintage 75cl

Nimi: Bollinger R.D. Extra Brut Vintage 75cl

Riik/regioon: Prantsusmaa, Champagne

Tootja: Champagne Bollinger

Aastakäik: 2002

Mari: 63% Pinot Noir, 37% Chardonnay

Alkoholisisaldus: 12% vol.

Tootekood: 100

Hinnaklass: €€€

R.D. on lühend väljendist "récemment dégorgé" (recently disgorged), mis omakorda tähendab "hiljuti settest vabastatud", see on unikaalne vein, millel ei ole tänapäeval Champagne’s võrdväärset. R.D. on ennekõike sama segu, mis Grande Année, tema unikaalsus aga peitub tunduvalt pikemaajalisemas pärmisettel küpsemises - ja nagu nimigi ütleb - hiljutises settest vabastamises.

Esmakordselt valmistati R.D.1960ndate alguses, pärast aastatepikkust uurimistööd, väljendades endas ülioriginaalset stiili ja erakordset kvaliteeti. Vaatamata oma auväärsele vanusele on R.D. "hiljuti settest vabastatud", mis garanteerib märkimisväärse värskuse, elavuse ja aromaatse potentsiaali. Pärmisette eemaldamise aeg on märgitud pudeli tagasildile.

Vein on valmistatud 63% Pinot Noir ja 37% Chardonnay viinamarjade kompositsioonina, mis pärinevad 17 erinevast "cru" viinamarjaaiast, millest omakorda 82% "grand cru" ja 18% "premiers cru" aedadest. Pinot Noir pärineb Ay, Bouzy, Mareuil-sur-Ay, Verzy, Verzenay, Louvois külakeste lähistelt ja Chardonnay pärineb Mesnil s/Oger, Oger, Cramant, Chouilly ja Cuis külakeste ümbrusest. Esmane käärimisprotsess toimub 205, 225 ja 410 liitri suurustes vanades tammevaatides, vältides tugevate tammenüansside ja tanniinide omandamist. Kõik viinamarjasordid, eri viinamarjaaiad ja sageli ka aedade erinevad osad  kääritatakse eraldi. Veini küpsemisperiood pärmisettel kestab veinikeldrites 8 - 25 aastat, mil aastatega arenevad veini peenus ja komplekssus.

Küpsemisperioodil on pudelid kinnitatud ajutiste "seenkorkidega", mis tagab parema kaitse oksüdatsiooni vastu kui metallist "kroonkorgid". Antud meetod on piirkonnas ebatavaline, kuid aitab paremini hoida veini aroomi ja maitsete puhtust. Pärast dégorgé’d lisatakse veinile dosage (spetsiaalne liqueur, mis sisaldab väikest kogust naturaalsuhkrut), mis R.D. puhul on äärmiselt väike, vaid 3 – 4 grammi liitri kohta. Dégorgé’le järgneb veini villimine, mil pudelid varustatakse püsivate "seenkorkidega” ja traatvõrestikuga. Seejärel küpseb vein veel 3 kuud pudelis enne väljastamist. Iseloomult väga kompleksne ja veinilik, täiusliku, peene ja õrna aroomiga. Suurepärase küpsuse ja sügavalt põimunud maitsenüanssidega, jõulise maitsefinaaliga. Serveerida 10 kraadi juures.

James Suckling 99p
Bettane & Desseauve 19.5/20p
Wine Spectator 96p