Bollinger La Grande Année Brut Vintage 2012 75cl

Bollinger La Grande Année Brut Vintage 2012 75cl

Nimi: Bollinger La Grande Année Brut Vintage 2012 75cl

Riik/regioon: Prantsusmaa, Champagne

Tootja: Champagne Bollinger

Aastakäik: 2012

Mari: 65% Pinot Noir, 35% Chardonnay

Alkoholisisaldus: 12% vol.

Tootekood: 107

Hind: 146.00

Hinnaklass: €€€

Aastakäigu ehk "vintage" vääriline saagiaasta Champagne’s tähendab, et koristatud saak ja ka valmiv vein väljendavad endas erakordset kvaliteeti ja aastakäigu kordumatust. Sellistel aastatel saavutavad viinamarjad ideaalse küpsusastme, õigustades otsust valmistada veinisegu ühe kindla aastakäigu veinidest. Üksikaastakäigu champagne La Grande Année annab tunnistust Bollinger’i suursugususest, kombineerides iga aastakäigu eripära Bollinger’i veinmaja unikaalse stiiliga, rõhutades omakorda iga "terroir" omapära ja traditsioonilisi veinivalmistamise meetodeid.

La Grande Année valmistatakse 65% Pinot Noir ja 35% Chardonnay viinamarjadest, mis pärinevad 21st erinevast "cru" viinamarjaaiast (75% on "grand crus" ja 25% "premiers crus") Ay´, Bouzy, Tauxieres, Cuis, Grauves, Oger ja Choilly külakeste ümbrusest. Esmane käärimisprotsess toimub 205, 225 ja 410 liitri suurustes vanades tammevaatides, vältides tugevate tammenüansside ja tanniinide omandamist. Kõik viinamarjasordid, eri viinamarjaaiad ja sageli ka aedade erinevad osad  kääritatakse eraldi. Veini küpsemisperiood pärmisettel kestab veinikeldris rohkem kui 8 aastat, kinnitatuna ajutiste "seenkorkidega". Pärast dégorgé'i lisatakse veinile dosage, La Grande Année puhul 8 grammi liitri kohta.

La Grande Année on märkimisväärselt täidlane ja intensiivne, rikkalik ja kompleksne, väljendades kindla aastakäigu kasvu - ja ilmastikutingimusi. Värvus on kahvatu kollane kuldsete varjunditega. Aroom on äärmiselt kompleksne ja aromaatne, puuviljane, vürtsikas, floraalne, tunda metsikut virsikut, ploomi, apelsinikoort, safranit, väga värske ja mineraalne. Maitse on kontsentreeritud ja harmooniline, kreemine, äärmiselt värske, suurepärane elav mineraalsus, delikaaatne soolakas järelmaitse. Väga kõrge küpsemispotentsiaaliga 35 - 40 aastat. 

Serveerida temperatuuril 8 - 10 kraadi. Toitudest sobib suurepäraselt pannil praetud kammkarbiga, kammkarbi tartar'iga, grillitud homaariga, kvaliteetse linnulihaga kerges kooreses kastmes, vinnitatud singiga, küpsete juustudega.

Falstaff Magazine 97 p
Richard Juhlin 95 p