Ayala Rosé N°14 "Limited Edition" Brut Vintage 2014 75cl

Ayala Rosé N°14 "Limited Edition" Brut Vintage 2014 75cl

Nimi: Ayala Rosé N°14 "Limited Edition" Brut Vintage 2014 75cl

Riik/regioon: Prantsusmaa, Champagne

Tootja: Champagne Ayala

Aastakäik: 2014

Mari: 60% Chardonnay, 40% Pinot Noir (s.h. 5% Grand Cry Aÿ Pinot Noir veini)

Alkoholisisaldus: 12% vol.

Tootekood: 123

Hind: 122.80

Hinnaklass: €€

Ayala Rosé N°14 on kolmas eriväljaanne "Ayala Limited Edition Collection" sarjast. Rosé N°14 on segu viiest erinevast Grand Cru aiast, kõik aastakäigust 2014. Lõplikus segus on kasutatud 1/5 marju Aÿ külast, mis annab veinile rikkalikkust, puuviljasust ja struktuuri, teine 1/5 tuleb Chouilly aedadest, mis annab elegantsi ja balanssi, kolmas 1/5 Cramant'ist, mis annab kriidist mineraalsust, neljas 1/5 tuleb Le Mesnil-sur-Oger'st, mis annab energiat ja vananemispotentsiaali ja viimane 1/5 marjadest tuleb Verzy'st, mis annab lõplikule segule selgroo ja täidluse.

Vein on valmistatud 60% Chardonnay ja 40% Pinot Noir viinamarjadest, mille hulgast 5% ka Grand Cry Aÿ Pinot Noir punaveini. Teistkordne kääritamine pudelis leidis aset naturaalse korgi all 6 aastat. Dosage on 5,3 grammi liitri kohta. Pudelite riddling ja disgorgement toimus käsitsi. Kokku toodeti vaid 7235 nummeeritud pudelit.

Veinil on särav roosa-kuldne värvus, õrn vaskne varjund, klaasi põhjast kerkib väga peen ja väike mull. Aroom on värske ja tsitruseline, omavahel on segunenud Morello kirss, punased sõstrad, Frangipani lilled, küps mango, litši-ploom ja passionivili. Maitse on esmalt elav ja külluslik, lisanduvad rikkalik vanilje ja värske laimikoor, uue lainena tuleb kriidine mineraalsus koos kakao ja veriapelsini nootidega. Järelmaitses karamelliseeritud ingver koos magusa greibiga, jõulise ja suus laialivalguva lõppmaitsega, mis kestab mitmeid minuteid.

Vein loob suurepärase kontrasti tugevamaitseliste ja vürtsikate roogadega, kuid soovitatav on siiski jääda delikaatsema tekstuuriga toitude juurde, näiteks meriahvena carpaccio koos mango ja roosa pipraga. Veini võib serveerida ka pisut rikkalikuma toidu juurde, näiteks madalal temperatuuril magusate vürtsidega kauaküpsenud lamba abatükiga, samahästi sobib vein veiseliha tartar’iga või mereandidest ja koorikloomadest valmistatud rikkaliku hautisega. Magustoitudest pakkuda pavlovaga, mis serveeritud koos küpsete maasikatega. Serveerida temperatuuril 10 - 12 kraadi, soovitatav on kasutada serveerimiseks suurema ja avarama kupaga veiniklaasi.



Ayala 14