Ayala Brut Nature 75cl

Ayala Brut Nature 75cl

Nimi: Ayala Brut Nature 75cl

Riik/regioon: Prantsusmaa, Champagne

Tootja: Champagne Ayala

Aastakäik: NV

Mari: 40% Pinot Noir, 40% Chardonnay, 20% Pinot Meunier

Alkoholisisaldus: 12% vol.

Tootekood: 119

Hinnaklass: €€

Ayala Brut Nature, tuntud ka kui "Zero Dosage", on kindla aastakäigu ja nn. "reserve" veinide segamise tulemus, väljendades selgelt Ayala veinide kõrget kvaliteeti ja veinivalmistamise kogemust. Kuna Ay küla on Pinot Noir pealinn, siis see noobel marjasort on alati põhiliseks osaks siinsete veinide loomisel, andes veinide tihedust, täidlust ja intensiivsust, Chardonnay annab veinile elegantsi, elavust ja finessi, Pinot Meunier lisab delikaatset värskust ja puuviljasust. Segu on valmistatud 40% Pinot Noir, 40% Chardonnay, 20% Pinot Meunier marjasortidest. Vein on küpsenud pudelis koos pärmisettega keskmiselt 48 kuud ja pärast pudeldamist minimaalselt 6 kuud jahedates veinikeldrites.

Ayala Brut Nature'ile ei ole lisatud grammigi suhkrut (Zero Dosage), mida tavaliselt lisatakse enne korkimist. See võimaldab nautida veini tõelist aroomi ja maitse delikaatseid nüansse. Värvuselt kuldkollane, õrna peene mulliga, väga aromaane, maitse on suurepärases tasakaalus, väljendades suursugust finessi ja kompleksust. Rikkalik, puuviljane ja kauakestev järelmaitse. Parim aperitiivina, kuid tänu oma unikaalsele karakterile võib seda serveerida läbi terve lõuna - või õhtusöögi, nii eelroogade kui põhiroogadega kuni magustoitudeni välja. Väga hea kaaslane mereandidega, kammkarbiga, homaariga, krabilihaga, värske või grillitud kalaga, kalaga tarrendis, lõhelõikude või loomaliha carpaccio'ga. Parim joomiseks 2 - 3 aasta jooksul veini pudelisse villimisest, settest eemaldamise (disgorge) täpne kuupäev on märgitud iga pudeli tagasildile.

Enne Teist Maailmasõda varustas Ayala nii Suurbritannia kui ka Hispaania õukondasid oma veinidega. 2005. aastal ostis Ayala veinimaja Societe Jacques Bollinger. Champagne Ayala asub Ay külakeses. Ayala on "väike" veinimaja, shampanjamaailma käsitöömeister. Tootja suurus ja personaalne lähenemine võimaldavad toota nn. "haute couture" veine, saades veinimarjad põhiliselt Grand Cru (17 aeda) ja Premier Cru veiniaedadest (44 aeda). Ayala keldrimeister oli rohkem kui 25 aastat Nicolas Klym, kelle jaoks kõige olulisem suursuguse champagne valmistamiseks on veinimarjade kõrgeim kvaliteet. Alates 2012 on Ayala uus keldrimeister noor andekas Caroline Latrive, kes on varasemalt töötanud nii Bollingeris kui ka Roedereri majas. Ayalas kasutatakse vaid hoolikalt valitud veiniaedade saaki ja kasutatakse vaid kõige paremat marjamahla. Eriline oskus kokku segada eri cuvée'sid ja pikk küpsemisperiood jahedates maaalustes keldrites tagavad parima kvaliteedi.

Wine Enthusiast 91p
Stephen Tanzer 90p