Nimi: Ayala Brut Majeur 37,5cl
Riik/regioon: Prantsusmaa, Champagne
Tootja: Champagne Ayala
Aastakäik: NV
Mari: 45% Chardonnay, 35% Pinot Noir, 20% Pinot Meunier
Alkoholisisaldus: 12% vol.
Tootekood: 118
Hind: 33.50
Hinnaklass: €
Ayala Brut Majeur on kindla aastakäigu ja nn. "reserve" veinide segamise tulemus, väljendades selgelt Ayala veinide kõrget kvaliteeti ja veinivalmistamise kogemust. Kuna Ay küla on Pinot Noir pealinn, siis see noobel marjasort on alati põhiliseks osaks siinsete veinide loomisel, andes veinide tihedust, täidlust ja intensiivsust, Chardonnay annab veinile elegantsi, elavust ja finessi, Pinot Meunier lisab delikaatset värskust ja puuviljasust.
Segu on valmistatud 45% Chardonnay, 35% Pinot Noir ja 20% Pinot
Meunier marjasortidest. Ayala Brut Majeur omab väga kõrget hinnet 95%
"échelle des crus" skaalal (Champagne maakonna erinevate kommuunide
(kasvualade) klassifikatsioonisüsteem, mis määratleb viinamarjade
kvaliteedi ja väärtuse, maksimaalne näitaja 100%). Vein on küpsenud
pudelis koos pärmisettega keskmiselt 36 kuud ja pärast pudeldamist
minimaalselt 4 kuud jahedates veinikeldrites. Väga madal "dosage", 7 grammi liitri kohta avaldab aroomi ja maitse delikaatsed nüansid.
Ayala
Brut Majeur on värvuselt kuldkollane, õrna peene mulliga, väga
aromaane, maitse on suurepärases tasakaalus, väljendades suursugust
finessi ja kompleksust. Pinot Noir annab veinile rikkalikkust ja
kauakestva järelmaitse, samas Chardonnay annab delikaatsust, elavust ja
värskust. Pinot Meunier annab isuäratavat puuviljasust ja ümarust. Parim
aperitiivina, kuid tänu oma unikaalsele karakterile võib seda
serveerida läbi terve lõuna - või õhtusöögi, nii eelroogade kui
põhiroogadega kuni magustoitudeni välja. Väga hea kaaslane mereandidega,
kammkarbiga, homaariga, krabilihaga, värske või grillitud kalaga,
kalaga tarrendis, lõhelõikude või loomaliha carpaccio’ga. Samuti väga
hea kombinatsioon on valge lihaga, potée champenois'ga ja valge praevorstiga (boudin blanc). Magustoitudest serveerida koos
murekoogiga koos punaste marjade ja viigimarjadega, puuviljade baasil
valmistatud dessertidega, küpsetatud õunte või pirnidega, virskutordiga,
mandlikreemiga, lehttaignaküpsetistega nagu näiteks prantuse "Galette
des Rois". Parim joomiseks 2 - 3 aasta jooksul veini pudelisse
villimisest, settest eemaldamise täpne kuupäev on märgitud iga pudeli
tagasildile.
Enne Teist Maailmasõda varustab Ayala nii Suurbritannia kui ka Hispaania õukondasid oma veinidega. 2005. aastal ostab Ayala veinimaja Societe Jacques Bollinger. Champagne Ayala asub Ay külakeses, Champagne maakonna Montage de Rheims veiniala südames. Ayala on "väike" veinimaja, shampanjamaailma käsitöömeister. Tootja suurus ja personaalne lähenemine võimaldavad toota nn. "haute couture" veine, saades veinimarjad põhiliselt Grand Cru (17 aeda) ja Premier Cru veiniaedadest (44 aeda). Ayala keldrimeister on Caroline Latrive, kelle jaoks kõige olulisem suursuguse champagne valmistamiseks on veinimarjade kõrgeim kvaliteet. Kasutatakse vaid hoolikalt valitud veiniaedade saaki ja kasutatakse vaid kõige paremat marjamahla.
Wine Spectator 92 p
James Suckling 92 p