Ayala Brut Majeur 150cl (Magnum)

Ayala Brut Majeur 150cl (Magnum)

Nimi: Ayala Brut Majeur 150cl (Magnum)

Riik/regioon: Prantsusmaa, Champagne

Tootja: Champagne Ayala

Aastakäik: NV

Mari: 40% Pinot Noir, 40% Chardonnay, 20% Pinot Meunier

Alkoholisisaldus: 12% vol.

Tootekood: 116

Hinnaklass: €€

Ayala Brut Majeur on kindla aastakäigu ja nn. "reserve" veinide segamise tulemus, väljendades selgelt Ayala veinide kõrget kvaliteeti ja veinivalmistamise kogemust. Kuna Ay küla on Pinot Noir pealinn, siis see noobel marjasort on alati põhiliseks osaks siinsete veinide loomisel, andes veinide tihedust, täidlust ja intensiivsust, Chardonnay annab veinile elegantsi, elavust ja finessi, Pinot Meunier lisab delikaatset värskust ja puuviljasust.

Segu on valmistatud 40% Pinot Noir, 40% Chardonnay, 20% Pinot Meunier marjasortidest. Ayala Brut Majeur omab väga kõrget hinnet 95% "échelle des crus" skaalal (Champagne maakonna erinevate kommuunide (kasvualade) klassifikatsioonisüsteem, mis määratleb viinamarjade kvaliteedi ja väärtuse, maksimaalne näitaja 100%). Vein on küpsenud pudelis koos pärmisettega keskmiselt 36 kuud ja pärast pudeldamist minimaalselt 4 kuud jahedates veinikeldrites. Väga madal "dosage", 7 grammi liitri kohta  avaldab aroomi ja maitse delikaatsed nüansid. Ayala Brut Majeur on värvuselt kuldkollane, õrna peene mulliga, väga aromaane, maitse on suurepärases tasakaalus, väljendades suursugust finessi ja kompleksust. Pinot Noir annab veinile rikkalikkust ja kauakestva järelmaitse, samas Chardonnay annab delikaatsust, elavust ja värskust. Pinot Meunier annab isuäratavat puuviljasust ja ümarust. Parim aperitiivina, kuid tänu oma unikaalsele karakterile võib seda serveerida läbi terve lõuna - või õhtusöögi, nii eelroogade kui põhiroogadega kuni magustoitudeni välja. Väga hea kaaslane mereandidega, kammkarbiga, homaariga, krabilihaga, värske või grillitud kalaga, kalaga tarrendis, lõhelõikude või loomaliha carpaccio’ga. Samuti väga hea kombinatsioon on valge lihaga, hot pot’iga (potée champenois) ja valge pudingiga (boudin blanc). Magustoitudest serveerida koos murekoogiga koos punaste marjade ja viigimarjadega, puuviljade baasil valmistatud dessertidega, küpsetatud õunte või pirnidega, virskutordiga, mandlikreemiga, lehttaignaküpsetistega nagu näiteks prantuse "Galette des Rois". Parim joomiseks 2 - 3 aasta jooksul veini pudelisse villimisest, settest eemaldamise täpne kuupäev on märgitud iga pudeli tagasildile.

Enne Teist Maailmasõda varustab Ayala nii Suurbritannia kui ka Hispaania õukondasid oma veinidega. 2005. aastal ostab Ayala veinimaja Societe Jacques Bollinger. Champagne Ayala asub Ay külakeses, Champagne maakonna Montage de Rheims veiniala südames. Ayala on "väike" veinimaja, shampanjamaailma käsitöömeister. Tootja suurus ja personaalne lähenemine võimaldavad toota nn. "haute couture" veine, saades veinimarjad põhiliselt Grand Cru (17 aeda) ja Premier Cru veiniaedadest (44 aeda). Ayala keldrimeister on Caroline Latrive, kelle jaoks kõige olulisem suursuguse champagne valmistamiseks on veinimarjade kõrgeim kvaliteet. Kasutatakse vaid hoolikalt valitud veiniaedade saaki ja kasutatakse vaid kõige paremat marjamahla.

Wine Spectator 92p
Wine Enthusiast 91p